Kahramanmaraşlı Esnaf: Köleleştik!

30.03.2022

CHP Sözcüsü Faik Öztrak başkanlığındaki CHP Ekonomi Masası heyeti, Kahramanmaraş’ta esnafın sorunlarını dinledi. Bir esnaf, “Köleleştik. Fatura, elektrik, su, kira. Ben onu bilirim. Kalkıyorum, elektrik, su, ulaşım, mazot, şu bu, telefon faturası. Ya hızlı, ya lüks yaşıyoruz. Bilmiyorum, sebebi ne?” diye sordu. Başka bir esnaf da seçim sandığını beklediklerini belirterek, “Burada söylenmez. Sille zamanı yaklaşıyor, sille zamanı geliyor” dedi.


Haber: TAMER ARDA ERŞİN – Kamera: ÜNAL AYDIN


CHP Sözcüsü Faik Öztrak başkanlığındaki CHP Ekonomi Masası heyeti, Kahramanmaraş’ta esnafın sorunlarını dinledi. Bir esnaf, “Köleleştik. Fatura, elektrik, su, kira. Ben onu bilirim. Kalkıyorum, elektrik, su, ulaşım, mazot, şu bu, telefon faturası. Ya hızlı, ya lüks yaşıyoruz. Bilmiyorum, sebebi ne?” diye sordu. Başka bir esnaf da seçim sandığını beklediklerini belirterek, “Burada söylenmez. Sille zamanı yaklaşıyor, sille zamanı geliyor” dedi.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak başkanlığındaki CHP Ekonomi Masası heyeti, Kahramanmaraş’ta; CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ve CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek ile beraber esnafın sorunlarını dinledi.

Bir büfeci, CHP’li Öztrak ve CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun’a, “Zor geçim sağlıyoruz” dedi. Aygun’un “Nasıl durum? Ekonominin durumu…” sorusuna büfeci, “Ekonomi, ekonomi diye bir şey var mı ki? Kafasına göre gidiyor. Kendi dalgasında, kapılmış bir rüzgara gidiyor. Günlük hasılat yetersiz geliyor. Arabanın kontağını çeviriyorum, 100 lira yazıyor. Bir yere gitmeden, çevirir çevirmez. Sille zamanı yaklaşıyor, sille zamanı geliyor” dedi.

Bir seyyar satıcı ise Aygun’un vatandaşın, sattıklarına pahalı deyip demedikleri yönündeki sorusuna “Ne pahalısı? Bir şeyin yarına varılmıyor ki. Mazot yok, mazot. Gübreyi atmak sonra kalsın önce mazotu bulalım da” dedi.


“ÜRÜN ALIRSAN BORÇLANARAK ALIYORSUN”

Bir aktar, CHP heyetine; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önerdiği Medine hurmasının kilosunun 85 lira ile 130 lira arasında olduğunu söyledi. Aktar, kestane balı ve manda yoğurdunu bulamadıkları için satamadıklarını söyledi.

Aktar, geçtiğimiz yıl ile bu yılı karşılaştırırken “Ben dört ay önceki olayı bilirim. Çok fark var. Ürün alırsan borçlanarak alıyorsun” dedi. CHP’li Öztrak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Faiz sebep, enflasyon sonuç” sözlerini hatırlattı. Aktar, “Para, pulun pulu oldu” diye yanıt verdi. CHP’li Öztrak, “Para pul olunca enflasyon ne oldu? Fırladı” diye sözlerini sürdürdü. Aktar, eskiden bin liralık alışveriş ile temel ihtiyaçlarını karşılayabilirken şimdi bu ihtiyaçlarını aynı para ile karşılayamadığını ifade etti.


“İNSANLAR KÖLELEŞTİ”

Aktar, insanların “köleleştiğini” kaydederek, “Köleleştik. Fatura, elektrik, su, kira. Ben onu bilirim. Kalkıyorum, elektrik, su, ulaşım, mazot, şu bu, telefon faturası. Ya hızlı, ya lüks yaşıyoruz. Bilmiyorum, sebebi ne?” diye gelen zamlara anlam veremediğini aktardı. Bir diğer aktar ise elektriğin 6 bin liraya yükseldiğini açıklayarak, “Neredeyse dükkan kirası gibi değil mi?” diye sordu.

Bir pastaneci ise un ve şeker fiyatlarının arttığını açıklayarak, “Un fiyatları iki, üç kat arttı. Susam beş kat arttı. Yağ 200 liradan 700 liraya çıktı. Şekeri vallahi zor. Şeker arttı” dedi.

CHP’li Öztrak, hukuk okumak isteyen bir genç ile sohbet etti. Hukuk okumak isteyen gence Öztrak, avukat olabileceğini ancak hakim olmak için liyakatin gerektiğini ve bunu de kendilerinin getireceğini söyledi. Öztrak, Derin isimli küçük kız ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bir telefoncu, CHP’li Öztrak’a “Günde bir tane (telefon) satarsak dua ediyoruz. İki, üç günde bir anca. (Dükkanı nasıl çeviriyorsun?) Bir şekilde, aksesuarla. Alım gücü olmadığı için. En kötü telefon 2, 3 bin liradan başlıyor” dedi.


“ETE 12,5 LİRA ZAM GELDİ”

Bir dönerci ise et ve tavuk fiyatlarının arttığını ve bu yüzden daha az döner taktıklarını açıklayarak, “Kurtarmıyor. Yetmiyor. Geçen aydan 20 bin lira içeri girdik” dedi.

Dönerci, pandemide 100 bin lira borç yaptığını ve şu an ödemeye çalıştığını söyledi. Elinde dönerlerle dükkandan çıkan müşteri ise dört tane dürüm dönerin 93 lira olduğunu belirterek, “93 lira şu. İki tavuk” diye fiyattan şikayet etti. Dönerci, “İnanın bugün telefon geldi bize bir kilo ete 12,5 lira birden zam geldi” dedi.

Dönerci ustası da “Bu böyle gitmez. Gitmeyecek. Biz bir şeyler bekliyoruz. Herkes kapatamaz. Şu anda. Çıkmıyor yani ağzımdan” diye söylemek istediğinden vazgeçerek, seçim sandığını işaret etti.