Kahramanmaraşlı Çiftçi Sordu: Neden Bereketli Topraklarımız Beton Altına Geçiyor?

30.03.2022

CHP Sözcüsü Faik Öztrak başkanlığındaki CHP Ekonomi Masası heyetine sorunlarını anlatan Kahramanmaraşlı bir çiftçi, “Neden bizim bu bereketli topraklarımız beton altına geçiyor” dedi. Başka bir çiftçi ise kestirdiği hayvanların yerine yenisini alamadığını belirterek, “11’inci ayın 30’unda sattım, şu anda yapamıyorum. Çiftlik boş, bekliyorum. Korkuyorum. 46 liradan kestirdim. 70 tane buzağıyı büyüttüm, sattıktan sonra masraflarımı çıkardım. 43 tane yeni buzağı olabildim” diye konuştu.

Haber: TAMER ARDA ERŞİN - Kamera: ÜNAL AYDIN

Faik Öztrak başkanlığındaki CHP Ekonomi Masası heyeti, bugün Kahramanmaraş Ziraat Odası’nda çiftçilerle bir araya geldi. CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, burada yaptığı konuşmada, çiftçinin en önemli gündeminin gübre olduğunu ve Türkiye’deki gübre fabrikaları özelleştirdiği için gübre fiyatlarının arttığını ifade ederek, “76 ton ithal ettik, 21 milyar dolar para verdik” dedi.

Sarıbal, iktidara gelmeleri halinde planlama ile çiftçinin gübre maliyetlerini indireceklerini ve yüzde 50 oranında da destek vereceklerini söyledi. Sarıbal, Kahramanmaraş’ta üretilen ürünlerde de alım fiyatı belirleyeceklerini belirterek, “Mesela ne ekiyorsunuz; buğday. Alım fiyatını ekimden önce belirleyeceğiz. Oturacağız, birlikte fiyat belirleyeceğiz. Buna yüzde 25 kar payı koyacağız. Buğdayı ektiğinizde, cebinize girecek parayı bileceksiniz. Alım garantisi de vereceğiz. Hem alım garantisi veriyoruz hem de taban fiyatı ortaya koyuyoruz” diye konuştu.

Sarıbal, mazotta ÖTV ve KDV’yi kaldıracaklarını söyleyerek, “Şu anda ÖTV ve KDV’yi kaldırsanız bile 16 liranın üzerinde mal oluyor. Çiftçinin ihtiyacında göre mazot desteklenmesi sağlanacak. Mecbur bu. 300 liraya doldurduğunuz depo bin 200 lira oldu” dedi.

“27 MİLYON TON YEMİN 16 MİLYON TONU DOLARA BAĞLI”

Sarıbal, fabrikalarda üretilen 27 milyon ton yemin 16 milyon tonunun dolara bağlı olduğunu dile getirdi. Sarıbal, ithal yeme son vereceklerini ve yeterli miktarda ekim yaparak yemde bağımlılığı bitireceklerini anlattı. Sarıbal, “Bağımlılığı bitirdiğimizde dolara ihtiyaç kalmayacak. Meraları açacağız. Meralar kiralanmayacak. Yasaklı meralar açılacak. Et ve sütte, 1,5 kilo yem ile 3 litre süt alınacak sistemi kuracağız” diye konuştu.

Bir çiftçi, Kasım 2021’de hayvanlarını kestirdiğini anlatarak, yani hayvan almaya cesaret edemediğini söyledi. Çiftçi, “11’inci ayın 20’unda sattım, şu anda yapamıyorum. Çiftlik boş, bekliyorum. Korkuyorum. 46 liradan kestirdim. 70 tane buzağıyı büyüttüm, sattıktan sonra masraflarımı çıkardım. 43 tane yeni buzağı olabildim” dedi.

“HOLLANDA’NIN NE KADAR TOPRAĞI VAR”

70 yaşında olduğunu söyleyen bir başka çiftçi ise samanın bile ithal edildiğini belirterek, “Bereketli topraklarımız sıfır” dedi. Çiftçi, “Neden bizim bu bereketli topraklarımız beton altına geçiyor? Ne edelim biz, ne edelim? Hangimiz bakan, hangimiz başbakanız? Toprağın sahibi kim, aracın sahibi kim? Bugün Hollanda’nın ne kadar toprağı var, ne kadar hububat kaldırıyor ve dışarı veriyor” diye sordu.

Çiftçi, Avrupa’ya da gittiğini söyleyerek, “Oradaki asgari ücret ile 28 depo mazot alınıyor. Buradaki asgari ücretle 7-8 depo mazot alınıyor” dedi.

“ÇİFTÇİYE HİÇ DEĞER VERMEYEN YAKLAŞIM”

Faik Öztrak, Türkiye’de tarımın ayağa kaldırılması gerektiğini belirterek, “Bütün dünyanın meselesi tarım ve gıdadır. Maalesef dünyada sayılı kendi kendine yetebilen ülkelerden biri olan Türkiye, son dönemde, AK Parti iktidarında tarımda ithalat yapan ülke durumuna düşmüştür. Bunun nedeni toprak olmadığından değil. Bunu nedeni gübremiz olmadığından, tohum üretemediğimizden değil. Bunun nedeni sadece dışarıdakileri düşünen ama içerideki çiftçiye hiç değer vermeyen yaklaşımdır” diye konuştu.

Öztrak, bu tarım politikası değişmezse Türkiye’nin yediğini üretemeyen ülke olarak başkalarının emrine gireceğini dile getirerek, “Onun için çiftçimize çok önem veriyoruz. Bütün konuşmalarımda çiftçimizin, hayvancımızın sıkıntısından bahsediyorum… Çünkü biz şunu biliyoruz. Bu ülkede insanlarımıza ‘üretim’ dediğimiz zaman toprağı, tarımı anlıyor. Gerisi hikaye. Onun için Türkiye’de bir an evvel yeniden tarımı ayağa kaldırmamız lazım” dedi.