CHP Ekonomi Masası Hatay'da...

01.04.2022

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Hatay’da; “Erdoğan Özbekistan dönüşü, ‘Fırsatçılara izin verilmeyecek. Şekerde öyle pahalı bir fiyat uygulaması yok’ diyordu. Uçağın tekerlekleri daha piste dokunmadan, Türk Şeker şekere zam yaptı. Bu beceriksizliğe, bu yönetim bozukluğuna, sarayın iletişim danışmanlarının bulduğu çare ne? Erdoğan’ın sözlerine sansür uygulamak. Allah’ın sopası yok. Erdoğan’ın sansür makinesi hızını alamadı Erdoğan’a bile sansür uyguladı” açıklamasını yaptı. 


CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Hatay’da; “Erdoğan Özbekistan dönüşü, ‘Fırsatçılara izin verilmeyecek. Şekerde öyle pahalı bir fiyat uygulaması yok’ diyordu. Uçağın tekerlekleri daha piste dokunmadan, Türk Şeker şekere zam yaptı. Bu beceriksizliğe, bu yönetim bozukluğuna, sarayın iletişim danışmanlarının bulduğu çare ne? Erdoğan’ın sözlerine sansür uygulamak. Allah’ın sopası yok. Erdoğan’ın sansür makinesi hızını alamadı Erdoğan’a bile sansür uyguladı” açıklamasını yaptı. 

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Hatay’da basın toplantısı düzenledi. Öztrak şunları söyledi:


"RAMAZAN PİDESİ SICAKLIĞI İLE DEĞİL FİYATI İLE EL YAKMAYA BAŞLADI: Erdoğan şahsım hükümeti daha ramazan başlamadan sofralarımızın tadını kaçırdı. Tüm şehirlerimizde ekmeğe ciddi zamlar yapıldı. Ramazan sofralarımızın vazgeçilmezi Ramazan pidesi, sıcaklığı ile değil fiyatı ile el yakmaya başladı. Gramajlar da geçen senenin altında. Geçen yıl 365 gram; susamsız, yumurtasız sade bir pide 4 liraydı, bu sene 330 gram. Yani 35 gram daha düşük, sade pide 6 lira. Sadece paramızın satın alma gücüyle değil Ramazan pidesinin ayarıyla da oynadılar.


MİLLET BIRAK TATLI YAPMAYI ÇAYINA ŞEKER ATABİLİRSE NE MUTLU: Erdoğan, ‘Ramazan’da evlere ucuz et girecek’ dedi. Ete yapılan yüzde 48 zammın ardından bu hafta yüzde 10 ilave bir zam daha yapıldı. Ardından daha geçen ay yüzde 20 zam gören şekere, dün bir kez daha yüzde 31 zam yapıldığı haberini aldık. Şekerin fiyatı son bir yılda yüzde 100’e yakın zam gördü. Bu da evlerde kullanılan şeker. İşletmelerde kullanılan şekerin artışı yüzde 100’ü de geçti. Millet ramazanda bıraktık tatlı yapmayı çayına şeker atabilirse ne mutlu.


ERDOĞAN’IN SANSÜR MAKİNESİ HIZINI ALAMADI: Erdoğan Özbekistan dönüşü, uçakta, şeker ile ilgili de ‘gerek Türk Şeker, gerek Konya, gerek Kayseri… Buralarda olumlu adım atacaklar. Fırsatçılara izin verilmeyecek. Şekerde öyle pahalı bir fiyat uygulaması yok’ diyordu. Uçağın tekerlekleri daha piste dokunmadan, Türk Şeker şekere zam yaptı. Kim bu Türk Şeker? Şekere zam yapan Türk Şeker kim? Marketçi mi, fırsatçı mı, stokçu mu? Değil. Türk Şeker kim? Erdoğan’ın başında olduğu Varlık Fonu’na ait bir şirket. Bir yılda şeker fiyatı ikiye katlanacak ama Varlık Fonu’nun başında oturan Erdoğan’ın bu işten haberi olmayacak. Bu beceriksizliğe, bu yönetim bozukluğuna, sarayın iletişim danışmanlarının bulduğu çare ne? Erdoğan’ın sözlerine sansür uygulamak. Allah’ın sopası yok. Erdoğan’ın sansür makinesi hızını alamadı Erdoğan’a bile sansür uyguladı.


İNSAN UTANIR SIKILIR: Çayı şekersiz içmeye razı olsanız da çayı pişirmeye gaz gerek. Bu sabah doğal gaza dev bir zam yapıldı. Evlerde kullanılan doğal gaza yüzde 35, elektrik üretiminde kullanılan doğal gaza yüzde 44,3, elektrik üretimi dışındaki doğal gaza da yüzde 50 zam geldi. Yetmez, bir de sanayinin kullandığı elektriği yüzde 20 zam daha yapıldı. Bu zamlar tüm fiyatlara yansıyacak. İğneden ipliğe her şey artık daha pahalı olacak. Bu enerji fiyatları ile üretici nasıl üretecek? Dolaşıyoruz. Kahramanmaraş’ta da Hatay’da da esnaf, ‘kapatma noktasına geldik’ diyor. Sanayici aynı şeyi söylüyor. Sonra, hayat pahalılığının sebebi ve mimarı olan Erdoğan, bir defa daha ‘ben ekonomistim’ diyor. İnsan bunu derken sıkılır utanır.


ERDOĞAN TÜRKİYE’Yİ ENFLASYON VE ZAM ŞAMPİYONU YAPTI: Pazartesi mart ayı enflasyonu açıklanacak. Enflasyon mart ayında yüzde 60’ı aşacak. Erdoğan, Türkiye’yi; Kalkınma İçin Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın ve G20’nin enflasyon ve zam şampiyonu yaptı. Çıkıyor sonra da ‘ben ekonomistim’ diyor. Bu olsa olsa 1 Nisan şakası olur. Kötü şakaları, dün ardı ardına geldi.


ENFLASYON BİR ÇEŞİT TIRNAKÇILIKTIR: Çalışanı enflasyona ezdirmem, diyordu. Ama dün çark etti. Asgari ücretlinin yılın ikinci yarısı için beklediği zam başka bir bahara kaldı. Hep söylüyorum. Enflasyon en adaletsiz vergidir. Bir çeşit tırnakçılıktır. Enflasyonu her ay artırmak zorunda kalacaksın.


YALANIN 50 AYRI TONU BUNLARDA: Çanakkale Köprüsü’ne verilen geçiş garantisi için ‘Yavuz Sultan Selim’de eksik kalıyoruz. Burada da belli bir süre eksik kalacağız’ diyen Ulaştırma Bakanı’nı yalanlamaya kalktı. Araç geçiş sayılarının verilen garantilerin üstünde olduğunu, söyledi. Kim doğruyu söylüyor? Kim doğruyu söylüyor? Yalanın elli ayrı tonu bunlarda. Bakan mı, Cumhurbaşkanı mı, AK Parti’nin Genel Başkanı mı? Kim doğruyu söylüyor? 10 gün önce Çanakkale Köprüsü’nde ‘fark olursa biz ödeyeceğiz’ diyen sanki kendisi değilmiş gibi, dün çıkıyor devletin cebinden bir kuruş çıkmadığını iddia ediyor. Beyefendi, sadece altı yılda bu garantili projelere bütçeden 10 milyarı aşkın para ödediniz. Milletin cebinden ne kuruşu, tam 10 milyar dolar parayı aldınız, yandaşlarınıza verdiniz.


BOZUK SAAT BİLE GÜNDE İKİ DEFA DOĞRU SAATİ GÖSTERİRMİŞ: Yandaş demişken, sarayın fahri Dışişleri Bakanı, çakma oligarkın yaptığı yeni açıklamalar dün basına yansıdı. Erdoğan’a ilahi aşkla bağlı bu eski Mao’cu, utanmadan sıkılmadan, ‘Biz Amerika’nın desteğiyle iktidara geldik’ dedi. İktidara emperyalistlerin himmetiyle geldiklerini açık seçik ifade etti. Ne diyelim? Bozuk saat bile günde iki defa doğru saati gösterirmiş.


BU SEFER DE BAŞKA BİR YERDEN Mİ TALİMAT GELDİ?: Kaşıkçı davasında da ilginç gelişmeler var. Savcının davayı Suudi Arabistan’a devretmek istediği söyleniyor. Suudi Arabistan’ın bize uyguladığı gizli ambargo nedeniyle Hatay esnafının neler çektiğini biliyor musunuz? Yaş meyve-sebze ihracatçısının neler çektiğinin farkında mısınız? Madem bu işin peşini bu kadar kolay bırakacaktınız, neden bu insanlara bu kadar sıkıntı çektirdiniz? Hayırdır, yoksa bu sefer de başka bir yerden mi talimat geldi.


NE OLDU NAS? “Ekonomist olduğunu iddia eden Erdoğan, 1970’li yıllarda ekonomiyi batıran, dövize çevrilebilir mevduatı kur korumalı mevduat diye millete yutturmaya kalkıyor. Dün itibariyle dövize endeksli bu mevduatların ilk taksitlerinin faturası ortaya çıktı. Özel bankaların faizlerine bile hazineyi kefil eden bu sistem hazinenin yani milletin sırtına dev bir yük bıraktı. Bu mevduat sahiplerine bankanın ödediği faizin dört katı kadarı hazineden ödendi… Milletin ekmek alırken ödediği vergilerden adına faiz demeden parası olana 90 yıllık faiz ödeyecekler. Ne oldu Nas? Bu hükümet faiz lobilerinin hükümetidir.


AKP DÖNEMİNDE YAPILAN ŞAİBELİ İŞLERİN BELKİ DE EN KARANLIĞI TELEKOM: Milleti unutan hükümetin hiç ihmal etmediği bir şey daha var. Ballı yönetim kurulu üyelikleri. Geçtiğimiz hafta Varlık Fonu, kullanım hakkının bitmesine dört yıl kala Telekom’un yüzde 55 hissesini aldı. O zaman sormuştuk. Devlete iadesine dört yıl kalmış Telekom için neden Varlık Fonunu milyarca dolar borçlandırdınız? Yoksa suç malinde delil karartma niyetiniz mi var? Bu soruları sorarken ne kadar haklı olduğumuzu görmeye başladık. Ak Parti döneminde yapılan en şaibeli işlerin belki de en karanlığı Lübnanlı Haririlerin bizim tarlamızın taşıyla bizim tarlamızın kuşunu vurduğu, karı alıp borcunu bizim bankalarımızın üstüne yıktığı Telekom’da yönetim kurulu açıklandı. Erdoğan’a yakın isimler getirildi. Yönetim kurulu başkanlığı altına da bakan yardımcılarından oluşan yandaş karması yönetim kuruldu. Telekom yönetim kurulu üyesi olan bakan yardımcıları, bir yandan bakan maaşı olan 40 bin lira alıyorlar bir yandan Telekom’dan bir ilave 40 bin daha alıyorlar. Yani bir maaşı ikiye katlıyorlar. Artık Telekom’un şu tabelasını indirip yerine ‘Erdoğan ve mahdumları yazdıracakları’ döneme doğru yaklaşıyoruz. Gerçekler er ya da geç ortaya çıkacak. Telekom meselesi, CHP iktidarı döneminde üzerine gideceğimiz konulardan biri olacak.”