Antakyalı Mobilyacılar: Artık Toparlayamıyoruz

01.04.2022

CHP Ekonomi Masası’na sorunlarını anlatan Antakya Mobilyacılar İhtisas ve Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Doğru, hammadde fiyatlarındaki artışlarının kendilerini zor durumda bıraktığını belirterek, “Bunlar bizim canımızı acıtıyor. Artık toparlayamaz duruma geldik. Müşteriye fiyat anlamında yansıtamıyoruz. Yansıttığımız kadarıyla da satamıyoruz zaten. İşin kötü yanı, 5-6’ya katladı ama geçen sene 10 liraya sattığımız ürünü şimdi 14-15 liraya satamıyoruz. İnsanların alım gücü konusunda da ciddi sıkıntıları var” dedi.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak başkanlığındaki CHP Ekonomi Masası, Hatay’da Antakya Ayakkabıcılar Sitesi’ni ziyaret ederek esnafın sorunlarını dinledi. Öztrak, zamlardan bahsederek, “Hayırlı cumalar diliyorum. Yarın sabah ilk sahura kalkılacak. Ramazan ayının bereketi hepinizin üzerine olsun. Ama sabah uyandık. Yine yüzde 20 elektrik, ondan sonra doğal gaz zammı. Sonra şeker zammı. Zam zam üstüne geliyor, ondan sonra kimsenin ağzının tadı kalmıyor” diye konuştu.

Öztrak, EXPO 2021’in de Hatay’a yarar getirmesini dileyerek, “Dünyanın çeşitli ülkelerinde çeşitli iş adamlarıyla irtibat kurmaya yarayan bir faaliyet bu” dedi.

“LASTİK YAMA TUTMUYOR”

CHP Ekonomi Masası, ayakkabıcılar sitesinin ardından Antakya Mobilyacılar Sitesi’ni ziyaret etti. Faik Öztrak, burada da “Hep büyük bir potansiyel ve ileriye dönük baktığınızda çok büyük bir ufuk var. Ama diğer taraftan baktığınız zaman çok ciddi sorunlarımız var. Bu sorunların iyi bir yönetimle çözülmemesi mümkün değil. Şu an sorunları çözmek yerine patlak bir şambrel lastiği gibi her yerine yama yapıyoruz. Lastik yama tutmuyor. Çok daha radikal yaklaşımlarda iyi yönetme noktasında bulunmamız lazım ki ülkemizin önündeki fırsatları değerlendirelim” diye konuştu.

“ARTIK TOPARLAYAMAZ DURUMA GELDİK”

Antakya Mobilyacılar İhtisas ve Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Doğru ise hammadde tedarikinde sorunları olduğunu dile getirerek, “Hammadde fiyatlarımız katlanarak her gün artıyor. Bunları biz taşıyabilecek durumda değiliz. Bunları devlet büyüklerimize her an iletiyoruz. Biz diyoruz ki ‘Esnaf bitme noktasına geldi’. Bu noktada artık bir önlem alınması gerekiyor” dedi.

Doğru, geçen yıl kerestenin tomruk fiyatının bin 200 lira olduğunu ve şu anda 6 bin 500 liraya çıktığını belirterek, “Neredeyse beşe katladı bu rakam. MDF’deki sıkıntılar; 180-200 liraydı, şu anda 900-950 lira. Bunlar bizim canımızı acıtıyor. Artık toparlayamaz duruma geldik. Müşteriye fiyat anlamında yansıtamıyoruz. Yansıttığımız kadarıyla da satamıyoruz zaten. İşin kötü yanı, 5-6’ya katladı ama geçen sene 10 liraya sattığımız ürünü şimdi 14-15 liraya satamıyoruz. İnsanların alım gücü konusunda da ciddi sıkıntıları var” diye konuştu.

CHP Ekonomi Masası heyeti bir mobilya fabrikasını da gezdi. Fabrika sahibi, üretimin aşmalarını CHP heyetine anlattı.